Залишити заявку

РРС як інструмент для підвищення продажів [7 фактів]

РРС як інструмент для підвищення продажів [7 фактів]

РРС як інструмент – розвиток технологій тягне за собою появу низки інструментів інтернет-маркетингу. Одним із таких, поширеним у зарубіжних країнах, вважається РРС. Розглянемо докладніше, що являє собою подібна модель, де застосовується і які завдання допомагає вирішити.
РРС розшифровується як “Pay per Click”, що в перекладі з англійської означає “оплата за клік”. Раніше популярністю користувалася рекламна модель, що передбачає оплату за кожен показ того чи іншого оголошення, а точніше за тисячу таких показів.

Але з часом стали застосовуватися інші підходи, більш об’єктивні. Адже те, що людина побачила рекламу, не означає, що вона нею зацікавилася. Інша справа, якщо потенційний клієнт перейшов на сайт і ознайомився з рекламованою продукцією. Логічніше платити все-таки за власну цільову аудиторію.

Які завдання виконує РРС як інструмент маркетингу?

РРС – це своєрідний вид реклами в інтернеті, за якого з бюджету рекламодавця утримують оплату не за кількість показів конкретно взятого оголошення, а за кліки по ньому. Тобто рекламодавець оплачує за кожного відвідувача, який перейшов на сайт.

Деякі узагальнюють РРС із контекстною рекламою, що робити не цілком коректно. Остання може працювати за будь-якою іншою моделлю, коли оплата здійснюється за кількість показів або за вчинену дію.

РРС як інструмент, img1

Де доцільно використовувати РРС?

РРС вважається зручним інструментом для охочих залучити на свою сторінку якісний трафік. Це пов’язано з тим, що цей вид інтернет-реклами так чи інакше стосується запитів і очікувань користувачів. Тому вона націлена не на випадкових користувачів, а на потенційно зацікавлених клієнтів.

У результаті РРС кампанії вважаються інструментом виключно інтернет-маркетингу. При цьому рекламні повідомлення бувають найрізноманітніших видів:

  • текстово-графічні блоки;
  • статистичні та динамічні банери;
  • контекстні оголошення тощо.

Рекламу розміщують у пошуковій видачі, в соціальних мережах і на партнерських сайтах. Головна мета таких оголошень – залучення клієнтів. Завдяки їм у маркетингу формується верхня частина воронки продажів, так звана генерація трафіку.

Так, у пошукових системах така реклама складається із заголовка, посилання на сайт рекламодавця та опису продукту. Оголошення можуть розміщуватися в різних частинах сторінки, кожна з яких вважається більш-менш вигідною з точки зору відвідувача.

Реклама в системі Google, а також таргетована реклама в соціальних мережах, дає можливість чіткіше вибрати свою цільову аудиторію. Рекламодавець може вказати конкретні параметри (стать, вік, інтереси, місце проживання та інше), за якими оголошення показуватимуть тим чи іншим користувачам.

На партнерських же сайтах рекламні оголошення оформляють у вигляді спеціальних блоків із тизерами, що відповідають тематиці сторінки.

Якщо відвідувач використовує посилання і переходить на цільову сторінку сайту, це свідчить про його зацікавленість. А зацікавленого відвідувача легше схилити до потрібних дій, отримавши таким чином нового клієнта.

При цьому рекламне оголошення транслюється на сайті кілька сотень разів, але оплата спишеться тільки після кліка відвідувача. Це основне, що відрізняє РРС від інших форматів ціноутворення.

Основні відмінності РРС від СРС

Якщо РРС являє собою свого роду алгоритм, за допомогою якого розраховується оплата за окремий клік, то СРС – це конкретна ціна, яку рекламодавець платить за здійснений перехід.

Безпосередньо ціна залежить від низки факторів:

  • рівень конкуренції під час дії кампанії;
  • наскільки якісно оформлено оголошення;
  • на якому майданчику виконано розміщення (ціноутворення в соцмережах значно відрізняється від того, що є на партнерських сайтах);
  • ступінь релевантності сторінки сайту запиту аудиторії тощо.

Кожен рекламний сервіс під час розрахунку ціни бере до уваги свої критерії. Наприклад, СРС варіюється навіть від часу доби, коли людина виконала перехід. Це безпосередньо пов’язано з графіком, за яким працюють конкуренти. Через величезну кількість таких факторів доцільно кожну кампанію розробляти в індивідуальному порядку.

Провайдери домовляються з організаціями та працюють з ними за фіксованою ціною за клік. Але нерідко рекламодавці конкурують за дешевше рекламне місце або ж за частіше число показів.

РРС як інструмент, img2

Наскільки ефективна маркетингова кампанія

Мета маркетингової кампанії, в якій передбачається оплата за клік, – це зниження вартості переходу відвідувача на сайт. Це означає, що цю модель маркетингу налаштовують таким чином, щоб значення СРС поступово знижувалося. Завдяки цьому рекламодавець за менших фінансових витрат зможе отримувати більше цільового трафіку.

Але, розраховуючи ефективність цього методу, не можна орієнтуватися лише на одну ціну. В інтернет-маркетингу одним з основних показників ефективності реклами вважається повернення вкладених інвестицій. Тобто враховується віддача, отримана від кожного оплаченого кліка. З цієї причини важливо оптимізувати рекламний трафік за ключовими запитами та зовнішнім виглядом оголошень.

Таким чином, виділяють одразу кілька чинників, що впливають на успішність кампанії:

  • невисока ціна за клік;
  • якісний трафік;
  • високий показник конверсії.

Тож можна зробити висновок, що рау per сlick – це лише одна складова частина механізму ефективної рекламної кампанії. І однією лише низькою ціною, за відсутності цільового трафіку, не досягти високого рівня конверсії.

Які завдання виконує РРС-менеджер

РРС-фахівець керує рекламними кампаніями. Саме він займається їх налаштуванням і веденням. Як правило, така спеціалізація не виноситься в окремий напрямок, і цим займається людина, яка знає маркетинг.

Він виконує низку завдань:

  • розбирається в різних рекламних інструментах;
  • спільно з представниками відділу продажів визначає пріоритетні напрямки під час реклами товару;
  • безпосередньо створює рекламні кампанії, адаптує їх під роботу тієї чи іншої системи;
  • забезпечує контроль за проведенням тієї чи іншої кампанії, слідкує за її ефективністю і за необхідності вносить відповідні зміни.

Більше цікавих матеріалів у нашій спільноті facebook.

[wpreactions sgc_id="5" bind_to_post="yes"]

стрічка новин