Залишити заявку

Переклад аудіо та відео в текст [7 способів]

Переклад аудіо та відео в текст [7 способів]

Є люди, які ненавидять голосові повідомлення. Є люди, які не люблять відеоролики. Переглянути по діагоналі текст і зрозуміти, чи є там щось корисне та цікаве, часто швидше, ніж прослухати п’ятихвилинне аудіо або переглянути відео. Багато хто з нас віддає перевагу текстам у багатьох ситуаціях: коли перебуває в громадських місцях без навушників і на роботі.

Власникам сайтів, які постійно викладають відео та аудіоконтент, варто пам’ятати про тих, хто з тих чи інших причин переглянути або прослухати інформацію не може. Зате може її прочитати.

Переклад аудіо та відео в текст – заняття нудне і не найприємніше. Але ми живемо в епоху технологій, а отже, до наших послуг безліч можливостей, щоб транскрибувати аудіо та відеофайли.

У цій статті ми розповімо, як легко і швидко перекласти аудіо та відео в текст.

Як реалізувати переклад аудіо та відео в текст?

1) Онлайн-конвертери

Для перетворення відео або аудіо в текст можна використовувати онлайн-сервіси. Якість розшифровки у платних сервісів зазвичай на порядок вища, ніж у безкоштовних. Але якщо якість запису аудіо від самого початку висока, то і безкоштовні конвертери можуть добре впоратися із завданням перетворення відео на текст онлайн і розшифровкою аудіо.

Ось кілька сервісів, які можуть бути вам корисні, коли необхідно записати текст із відео або розшифрувати аудіофайл.

Google Документи

Використання сервісу Google Документи – найпростіший і найдоступніший для будь-кого спосіб перевести відео в текст або розшифрувати аудіо.

Щоб перевести відео в текст онлайн, необхідно відкрити та запустити функцію “Голосове введення” у вкладці “Інструменти”. Якщо одночасно увімкнути відтворення відео або аудіо поруч із мікрофоном, система почне сама набирати текст. Кінцевий результат залежить від якості звуку та відсутності сторонніх шумів.

Переклад аудіо та відео в текст img1

Speechpad

Онлайн-сервіс Speechpad дає змогу через браузер Google Chrome перекладати мову в текст. Може перетворити на текст мову, сказану на мікрофон комп’ютера, отримати текст із відео або перевести аудіофайл у друкований текст.

Dictation

Зарубіжний сервіс Dictation підтримує понад 100 мов, зокрема українську. Принцип роботи схожий з функцією “Голосового введення” в Google Документах, оскільки сервіс використовує алгоритми розпізнавання мови Google.

Надиктований текст можна відредагувати, а потім зберегти, надіслати на друк, по email або опублікувати в інтернеті.

RealSpeaker

Онлайн-сервіс RealSpeaker стане хорошим рішенням для користувачів, які хочуть розшифрувати звукові доріжки та відеофайли. З недоліків – текстове розшифрування файлів, довжина яких перевищує півтори хвилини, буде платним.

Speechlogger

Безкоштовний сервіс Speechlogger вміє розпізнавати мову і миттєво перекладати її в текст. Готовий документ можна зберегти у форматах txt, doc, srt, завантажити на Google Диск, надіслати електронною поштою або роздрукувати. Реєстрація не потрібна.

Також сервіс надає можливість розшифровки аудіо та відеофайлів, записаних у форматах .aac, .m4a, .avi, .mp3, .mp4, .mpeg, .ogg, .raw, .flac, .wav. Але ця функція платна.

Vocalmatic

Чудовий сервіс, який може перекласти аудіо або перетворити відео в текст. Для використання необхідна реєстрація.

Система за кілька хвилин робить розшифровку і надсилає посилання на готовий варіант на електронну пошту. Сервіс вміє розпізнавати навіть пісні.

У сервісу передбачено кілька тарифних планів. Безкоштовна версія включає тільки 30 хвилин розшифровки аудіо у форматі MP3. Якщо ви вичерпали ліміт, за транскрибацію доведеться заплатити, вибравши один із тарифів.

також читайте

2. Професійні сервіси розшифровки

Найякісніший варіант перекладу аудіо в текст забезпечують професійні сервіси розшифровки. Єдиний їхній недолік – вони платні. Але й переваг у них більше порівняно з безкоштовними способами – якісна розшифровка, передбачуваний результат.

Voicebot.su

Для озвучення будь-якого тексту онлайн реалістичними голосами існує професійний сервіс https://voicebot.su/. Сервіс підтримує ще 20 мов, зокрема англійську, французьку, казахську, китайську, німецьку, французьку.

Програмний інтелект враховує нюанси людської мови, розпізнає всі слова, які тільки є в мові. У підсумку виходить живе, емоційне аудіо з правильними наголосами, відтворене чоловічим або жіночим голосом. Текст можна озвучити більш ніж 90 натуральними голосами. Преміальні мають позначку PRO.

Щоб почати роботу, достатньо ввести у вікно потрібний текст, вибрати налаштування і натиснути кнопку “Озвучити”.

Переклад аудіо та відео в текст img2

Озвучка тексту довжиною до 500 символів безкоштовна. Подальші тарифи залежать від кількості знаків і обраних голосів.

Онлайн-синтезатор мови буде корисний людям з обмеженими можливостями, стане в пригоді під час створення відео для YouTube і соцмереж, трансляції мовних сповіщень, реклами. Звукові доріжки можна використовувати під час ведення семінарів, у роботі лектора, для побутових потреб.

Сервіс інтуїтивно зрозумілий, не вимагає складних налаштувань, легко запускається на малопотужному комп’ютері та смартфоні.

Zapisano.org

Для розшифровки аудіо та відео українською мовою поки що існує тільки один професійний сервіс – Zapisano. Крім української він також підтримує англійську, французьку, іспанську, італійську, німецьку, італійську та інші мови. Розшифровку текстів здійснюють фахівці.

Для початку роботи необхідно завантажити файл або вставити на нього посилання.

Ставки за розшифровку починаються від 19 рублів за хвилину і залежать від терміновості виконання та складності матеріалу. Тестова розшифровка безкоштовна.

Фахівці не тільки розшифрують текст, а й розставлять розділові знаки, перевірять орфографію і зроблять легку редактуру, прибравши слова-паразити та застереження.

3. Програмне забезпечення для десктопних пристроїв

Існує безліч платних і безкоштовних версій ПЗ, які дають змогу конвертувати відео в текст. І аудіо теж. Принцип роботи і функціонал такого програмного забезпечення схожий з онлайн-сервісами. Але якщо онлайн-конвертери вимагають під’єднання до інтернету, ПЗ можна використовувати завжди, коли необхідно перевести звук із відео в текст або перетворити в текст аудіо.

Voco

Ця вітчизняна програма для перекладу відео в текст працює на ОС Windows. Вона стане помічником для тих користувачів, які не хочуть розшифровувати аудіофайли самостійно. Текст можна наговорити в мікрофон, взяти готовий аудіозапис або звукову доріжку з відео. Програма працює з усіма популярними аудіоформатами. Програма здійснить і переклад відео в текст. Якість розшифровки – досить висока. Єдиний і головний мінус – програма платна.

Express Scribe

Програма Express Scribe для Windows дає змогу розшифровувати аудіо та відео вручну. Для цього в програмі передбачені кнопки відтворення, паузи та швидкості програвання записів. Якщо самостійно набирати текст не хочеться, можна ввімкнути запис, встановити потрібну швидкість, виставити гучність і додатково запустити будь-який сервіс голосового введення, наприклад, Google Документи.

Недолік програми – немає версії українською мовою. При цьому вона інтуїтивно зрозуміла і проста у використанні.

4. Додатки для смартфонів

Функція голосового введення і розпізнавання мови реалізована в багатьох додатках для смартфонів і планшетів. Працює також, як ПЗ для десктопів і онлайн-сервіси. Для розшифровки аудіо або розпізнавання тексту з відео потрібно відкрити застосунок, увімкнути голосове введення і натиснути відтворення звукової доріжки поруч із мікрофоном мобільного пристрою.

Speechnotes

Додаток для Android з функцією перетворення мови в текст. Вміє набирати текст під диктовку. З недоліків – не працює без підключення до інтернету.

ListNote

Android-додаток, який вміє розпізнавати мову. Просто увімкніть поруч із мікрофоном ролик, у якому хочете перетворити відео на текст.

Готовий текст додаток зберігає у вигляді замітки, яку можна відредагувати або надіслати.

Dragon Dictation

Додаток для iOS, призначений для голосового введення тексту. Надиктований текст можна редагувати і надіслати на пошту, у Facebook або Twitter. Працює тільки при підключеному інтернеті.

Переклад аудіо та відео в текст img3

5. Розшифровка відео в текст за допомогою YouTube

Коли ви шукаєте конвертер відео в текст, YouTube може виявитися останнім сервісом, який спаде вам на думку. Однак багато хто успішно використовує можливості відеохостингу для розшифровки відеозаписів. Усе, що потрібно, щоб отримати готовий текст із відео, завантажити ролик на сервіс. YouTube автоматично згенерує субтитри для відео, які можна буде скопіювати і вставити в документ. Розшифрований текст для відео готовий!

6. Розширення для браузерів

Знайти безкоштовне розширення для браузера, яке якісно може зробити з відео текст або розшифрувати звукову доріжку, завдання не з легких. Ті, хто готові до експериментів і невеликих грошових витрат, можуть спробувати такі плагіни з нашого списку.

VoiceIn Voice Typing

Корисне розширення для браузера Chrome з функцією розпізнавання голосу. Може використовуватися для диктування текстів для різних сайтів, навіть для заповнення форм або залишення коментарів. Якщо поруч із мікрофоном увімкнути аудіо або відео, додаток набиратиме текст у документі. Підтримує понад 120 мов. Пробна версія безкоштовна. Тим, хто захоче повноцінно користуватися розширенням, доведеться його купити.

Voice to Text

Chrome-додаток із функцією розпізнавання голосу. Має підтримку понад 60 мов. Працює за тим самим принципом, що й інші сервіси розпізнавання мови: ви диктуєте або вмикаєте запис, додаток набирає текст. Відео також можна розшифрувати, якщо піднести пристрій із записаним роликом близько до мікрофона.

Speech Recognition Anywhere

Програма може використовуватися для заповнення форм на сайтах, диктування електронних листів. Вміє розпізнавати голосові команди та навіть дає змогу з їхньою допомогою переглядати вебсторінки. Наприклад, можна попросити перейти до іншого поля, прокрутити сторінку вгору або вниз, відкрити вкладки або запустити відтворення пісні за допомогою голосових команд. Також можна спробувати використовувати цю програму для розшифровки відео в текст або транскрибації аудіо.

7. Перетворення мови в текст у Windows

Власники підписки Office 365 можуть використовувати функції диктування для перетворення аудіо в текст. Для початку потрібно увійти в обліковий запис і активувати мікрофон. Потім необхідно ввімкнути функцію диктування. Вимовлений у мікрофон текст відобразиться на екрані.

Також власники ПК, у яких встановлено ОС Windows 8 і 10, можуть перетворювати мову на текст без жодного додаткового ПЗ. Для цього необхідно активувати “Розпізнавання мови”, а потім можна диктувати тексти прямо в документи.

Самостійна розшифровка

Ніщо не замінить старої доброї ручної розшифровки відео та аудіо, якщо потрібні 100% точність і якість. Щоб робота проходила ефективніше, існують додатки та програми, що полегшують транскрибацію. Наприклад, oTranscribe або вже згаданий Express Scribe допомагають бачити перед очима аудіо чи відео, одразу вводити прослуханий текст, також мають гарячі клавіші для зупинки та увімкнення запису.

Якщо самотужки заморочуватися з розшифровкою ліньки, завжди можна звернутися до фрілансерів. На будь-якій біржі фрілансу можна знайти виконавців, які допоможуть записати текст із відео або аудіо за невелику плату. Розшифровка однієї хвилини аудіо або відео в середньому обійдеться в 10 рублів.

Висновок

Перед кожним із нас одного разу може гостро постати питання, як перевести відео в текст або розшифрувати аудіо з мінімальними зусиллями з нашого боку. Вибір способу транскрибації залежатиме від матеріальних можливостей, терміновості виконання завдання і якості звуку. Будьте готові, що найкращий результат дають платні програми для перетворення відео в текст. А в деяких випадках, коли якість запису дуже погана і чути сторонні шуми, доведеться взятися за розшифровку самостійно або вдатися до послуг фрілансерів.

Більше цікавих матеріалів у нашій спільноті facebook.

[wpreactions sgc_id="5" bind_to_post="yes"]

стрічка новин