Залишити заявку

Індексування сайту у Google для підвищення позицій, 5 кроків

Індексування сайту у Google для підвищення позицій, 5 кроків

Щоб користувачі могли знайти ваш сайт, пошукові системи повинні провести індексування сайту. Після цього він буде доступний усім, хто введе у рядок пошуку відповідний запит. Розповідаємо у статті докладніше про те, як додати сайт до Google та уникнути можливих помилок.

Що таке індексування сайту?

На кінець 2022 року в інтернеті налічувалося понад 2 мільярдів вебсайтів. З них було активних приблизно 400 мільйонів. Щодня створюються тисячі нових сторінок. Щоб користувачі могли знаходити в такому обсязі даних саме те, що їх цікавить, пошукові системи структурують інформацію та розміщують її у своїх каталогах. 

Індексування сайту – це і є внесення всієї наявної на сторінках інформації, включаючи зображення, тексти, ключові фрази, посилання, відео, каталог пошуковика. Тільки після цього сайти можуть потрапити у пошукову видачу. Без індексації їх неможливо знайти через пошук, хоча можна побачити рекламні оголошення на пошуку.

Що таке індексування сайту

Навіщо потрібне індексування сайту у Google?

Індексування сайту у цій пошуковій системі необхідно абсолютно будь-якому бізнесу, який хоче отримувати трафік із неї. Річ у тому, що вартість реклами на платформі Google Ads зростає рік у рік, з різних причин: конкуренція, нові інструменти тощо. Таким чином, пошукова видача – єдиний спосіб показати свої сторінки користувачам Google та отримати переходи умовно безплатно, оскільки це теж потребує певного ресурсу. Але поки що сайту немає в індексі, просувати нічого.

Алгоритми індексації

Індексування сайту виконують пошукові роботи, які в автоматизованому режимі перевіряють оновлення вмісту. На швидкість роботи впливає розмір сайту, його відвідуваність, частота оновлення інформації. 

Наприклад, на популярні портали новин, де контент оновлюється постійно і через короткі проміжки часу, роботи заходять до декількох разів на день. На менш відомих та рідше оновлюваних ресурсах індексування сайту може проводитись 1-2 рази на тиждень. За одне відвідування алгоритм індексує 20-30 сторінок, щоб не перевантажувати сервер. Якщо на сайті більше сторінок, пошуковик зайде на нього кілька разів.

Насправді останні роки Google не так охоче індексує всі сторінки поспіль, як раніше. Він щодня сканує мільярди URL-адрес і може не встигнути, не помітити та так далі нові адреси, на які навіть немає посилань з інших ресурсів. Якщо пошуковий робот визнає документ або весь сайт неякісним, він не додасть його до індексу і може більше не заходити на нього.

Також при розгалуженій структурі деякі вкладені сторінки можуть залишитися непроіндексованими, оскільки бот перевірить верхні рівні та залишить сайт. Важливе значення має перелінкування та розподіл ваги сторінок. Якщо документ не веде внутрішні посилання, пошуковий робот може вважати його незначним і не відвідати їх.

У результаті індексація нових чи оновлених документів у цій пошуковій системі, останнім часом стала проблемою для SEO-фахівців. 

Як покращити індексацію сайту в Google: інструкція

Щоб мотивувати Googlebot зайти на сайт і змусити його робити це регулярно, потрібно зробити наступне:

  • Поінформувати пошукову систему про існування сайту;

  • Регулярно моніторити та усувати технічні помилки, через які Google визнає ресурс неякісним;

  • Заповнити проєкт корисним, експертним, авторитетним контентом, щоб залучити користувачів та показати пошуковику високу якість сайту;

  • Провести лінкбілдинг, отримавши зовнішні посилання із трастових ресурсів;

  • Перевіряти індексацію за допомогою інструментів оптимізатора.

Більше цікавих матеріалів у нашій спільноті facebook.

[wpreactions sgc_id="5" bind_to_post="yes"]

стрічка новин