Залишити заявку

9 Трендів для просування інтернет-магазинів

9 Трендів для просування інтернет-магазинів

Просування інтернет-магазинів залежать не тільки від гарного вибору товарів і конкурентного рівня цін. На конверсію і лояльність клієнтів впливає зручна структура, позитивний користувацький досвід (UX) і низка інших чинників, що мотивують до покупки. Окремим стовпом у сфері e-commerce стоять маркетплейси – з кожним роком вони охоплюють дедалі більше ринку. Тому для успішного суперництва з великими агрегаторами інтернет-магазинам доводиться шукати нові способи залучення й утримання аудиторії.

Ефективне просування інтернет-магазинів в епоху маркетплейсів

Динаміка розвитку маркетплейсів з кожним роком зростає – станом на кінець 2022 року “велика” п’ятірка займає майже половину ринку електронної торгівлі. Інтернет-магазинам у таких умовах доводиться запозичувати в агрегаторів або вигадувати власні корисні фішки. Це стосується не тільки ціноутворення або програм мотивації – аудиторія стала більш вимогливою. Для утримання клієнтів доведеться дотримуватися низки умов:

  • можливість швидкого замовлення товарів у кілька кліків;
  • розширені можливості доставки: від самовивозу до кур’єра;
  • постійна комунікація з аудиторією через чат-боти та інші канали;
  • персоналізація під вподобання та потреби користувача;
  • можливість покупки в кредит або розстрочку;
  • постійна наявність товарів на складі;
  • розширення способів оплати.

Акцент при цьому варто робити на інструментах, які поки слабо реалізовані на маркетплейсах. У цю категорію входять партнерські програми, подарункові сертифікати, демоверсії товарів, розсилки та інші способи утримання клієнтів.

Акцент на цільовій аудиторії

Якщо інтернет-магазин пропонує товари, що відповідають високим стандартам – їх потрібно правильно піднести. Ставку варто робити на цільову аудиторію, опрацьовуючи вузьку нішу і не намагаючись продати відразу всім. Налагодити стабільний потік продажів допоможе портрет потенційного покупця. Для нішевих інтернет-магазинів, що реалізують конкретну групу товарів, це стане поштовхом до розвитку.

просування інтернет-магазинів

Демоверсії

Споживачі стають вимогливішими до якості товарів, тому принцип “спочатку спробуй – потім купуй” поступово виходить на перший план. Багато хто вже впровадив можливість приміряти покупку перед оплатою – свого часу така функція допомогла Wildberries виділитися на тлі інших маркетплейсів. Серед інтернет-магазинів цей тренд тільки набирає популярності, допомагаючи отримати солідну перевагу перед конкурентами.

На заході функціонал демоверсій для покупців не в новинку. Наприклад, бізнес-модель Freemium дає змогу отримати певні послуги або товари безкоштовно – так аудиторії презентують основну продукцію. У світі цим способом збільшення продажів користуються здебільшого онлайн-сервіси, що пропонують безкоштовну підписку на певний період. І для інтернет-магазинів Freemium-модель може стати вагомою конкурентною перевагою.

також читайте

Розширення каналів для комунікації з клієнтами

Як правило, інтернет-магазини спілкуються з покупцями тільки в коментарях на самому сайті або через email-розсилку. Цих стандартних методів комунікації в епоху маркетплейсів може бути недостатньо – для підвищення продажів і лояльності потрібно ставати ближче до аудиторії. Наприклад, через чат-боти на сайті або в месенджерах.

WhatsApp, Telegram, Viber – усі вони активно використовуються потенційними клієнтами. Ефективність розсилок через месенджери показує статистика сервісу TextBack:

Відкриваність (Open Rate) – 91% проти 20% в email-маркетингу.

Клікабельність (CTR) – 39%. Тобто чотири з десяти осіб дадуть відповідь на розсилку або перейдуть за посиланням.

Середній час реакції – 90 секунд. В email-маркетингу цей показник доходить до 90 хвилин.

Грамотно вибудуваний месенджер-маркетинг допоможе створити воронку продажів і отримувати нових клієнтів на автопілоті. Головне – знати міру і не нав’язуватися аудиторії.

Відеомаркетинг і користувацький контент

Тренд на відеоконтент виправдав очікування – зараз його використовують понад 85% компаній в e-commerce. А згідно з дослідженням Wyzowl Video Survey, 64% споживачів зацікавлені в покупці сильніше після перегляду короткого ролика з демонстрацією товару. Розміщувати відеоконтент можна всередині картки разом із зображеннями – так робить уже більшість маркетплейсів.

Не зайвими стануть відеоогляди та відеовідгуки від реальних покупців – вони створюють враження живого спілкування, шляхом чого підвищують лояльність до бренду. У рамках акцій або програми мотивації можна просити покупців сфотографуватися з купленим товаром, написати невеликий огляд. Такий нехитрий прийом дасть змогу створити додатковий контент, який сприятиме зростанню продажів.

Візуальний пошук

Штучному інтелекту знаходять застосування не тільки в IT-сфері – вже зараз нейромережі допомагають створювати унікальні зображення, писати тексти, вивчати аудиторію. Інтернет-магазинам у цьому плані буде корисний інструмент візуального пошуку товарів. Він допоможе знайти будь-який предмет, знімок якого зроблено на камеру смартфона.

Але щоб візуальний пошук працював, потрібно дотриматися низки умов. Наприклад, картки товарів повинні мати чіткі та якісні фотографії в різних ракурсах. Загалом – інструменту є куди розвиватися, і цілком можливо, що в e-commerce такий спосіб пошуку стане стандартом.

Віртуальна примірка

Нарівні з візуальним пошуком цей інструмент для просування товарів дає змогу збільшити кількість продажів і підвищити лояльність покупців. Близьке знайомство з продукцією до покупки вже впровадили деякі інтернет-магазини. Наприклад, у додатку Lamoda доступна віртуальна примірка взуття. Досить вибрати вподобані кросівки, навести камеру на ноги – і алгоритми доповненої реальності покажуть, як вони виглядатимуть.

У майбутньому технологія пошириться на всі елементи одягу – від блуз і сорочок до аксесуарів. Віртуальна примірочна підказуватиме, чи підійде та, чи інша сукня певного розміру. Шляхом цього люди стануть впевненішими, швидше проходячи шлях до покупки. Сама технологія перебуває в зародку, але питання лише в тому, хто швидше підхопить її на повноцінному релізі.

3D-моделі товарів

Під час вибору товарів користувачі хочуть ретельно їх оглянути з усіх боків. Особливо актуально це для електронної продукції, де 3D-моделі допомагають дізнатися розташування потрібних роз’ємів. Загалом цей тренд, як і багато інших, спрямований на зближення з аудиторією через взаємодію з товаром як в офлайн-магазині.

Предметна 3D-фотозйомка, звісно ж, коштує грошей, але в майбутньому інтерактивні фотографії стануть доступнішими та дешевшими. Алгоритми YouTube, наприклад, уже зараз дають змогу перетворити звичайне відео на 3D. А ті ж нейромережі зроблять цей процес швидшим і зручнішим.

Персоналізація сайту

Інтернет-магазинів стає все більше – за даними досліджень, у за останні 3 роки онлайн-продажі збільшилися на 31,5%, а сам ринок e-commerce – на 35,4%. При цьому далеко не кожен сайт радує відвідувачів персональним підходом. У гонитві за продажами власники інтернет-магазинів забувають, що у кожного сегмента аудиторії свої унікальні проблеми та потреби. Аналогічно з розсилками – різним покупцям пропонують однакові товари або акції.

Виправити цей недолік допоможе персоналізація сайту – динамічне підстроювання під потреби цільової аудиторії. Система дає змогу персоналізувати контент у режимі реального часу. При цьому враховуються:

  • дії користувачів на сайті;
  • інтерес до певної продукції;
  • здійснені покупки;
  • географія та інші критерії.

Підлаштовуючись під аудиторію, інтернет-магазин зможе створити гарне перше враження або відразу запропонувати релевантний товар. У користувачів при цьому створюється відчуття особистої комунікації, що позитивно позначається на KPI бізнесу.

Інфостиль

Пошукові алгоритми все більше підлаштовуються під людей, тому стандартні тексти зазнають змін. Описи товарів, статті для внутрішнього блогу та інший контент інтернет-магазину повинен не тільки містити ключові запити, а й давати користь. У текстах важливо проявляти турботу про клієнта без необ’єктивних суджень або побитих фраз. Такий підхід дає змогу краще донести потрібну інформацію і підвищити довіру аудиторії. Наприклад, порівняйте два тексти:

Через обставини, що склалися, доставка товарів затримується.

На жаль, партія товарів прийшла в неналежному стані. Ми тимчасово призупинили їхню доставку, бо хочемо, щоб кожен отримав якісну продукцію. Нова партія приїде за два тижні, і ми одразу відновимо роботу.

Перший варіант викликає хвилювання – не зрозуміло, чому виникла проблема і коли вона вирішиться. Другий текст пояснює, чому виникли затримки і як їх буде усунуто. За підсумком клієнти знатимуть, що ви з ними чесні, а отже – бренд отримає більше довіри.

Висновки

Перераховані тренди інтернет-магазинів спрямовані, в першу чергу, на поліпшення користувацького досвіду. Тісна комунікація, візуальний пошук, пробні версії продуктів, відеоконтент – усі ці техніки дозволяють успішно пройти шлях покупця від виявлення проблеми до покупки. І коли потреби клієнта будуть задоволені, а сумніви розвіяні – інтернет-магазин почне отримувати стабільний потік замовлень і лояльну аудиторію.

Більше цікавих матеріалів у нашій спільноті facebook.

[wpreactions sgc_id="5" bind_to_post="yes"]

стрічка новин