Залишити заявку

Що я дізнався, витративши 5 000 доларів на експерименти в Facebook

Експерименти в Facebook

За останні кілька місяців я витратив понад 5 000 доларів на експерименти в Facebook Ads. Я провів десятки експериментів, тестуючи рекламні тексти, зображення, аудиторії та таргетинг. Я планував відзначити найуспішніші експерименти та створити на їх основі нову маркетингову стратегію.

Найбільш цінними результатами цих експериментів стали навички та досвід, які я отримав лише за кілька місяців. Я дізнався про важливість тестування різних заголовків, зображень та інших елементів. Я з’ясував, що всі припущення щодо моєї аудиторії виявилися не зовсім невірними. Якби не експерименти в Facebook, то я, як і раніше, повторював ті самі помилки.

До кінця експериментів я доповнив своє уявлення про те, як працює Facebook і що потрібно для отримання хороших результатів.

Facebook зробить те, про що ти його просиш – експериментуй

Під час підготовки нової кампанії Facebook хоче знати, яка ваша основна мета. Ви хочете отримати більше продажів? Facebook показуватиме рекламу людям, які здійснюють покупки онлайн.

Бажаєте, щоб люди лайкали ваші пости та цікавилися ними? Facebook зробить саме це: показуватиме ваші пости людям, які лайкають все. Мене вразила кількість людей, які лайкали мої пости, але незабаром я зрозумів, що вони не дуже корисні. Ці люди навряд чи натиснуть посилання на ваш сайт або зроблять якусь корисну дію.

Витративши перші 200 доларів на експерименти в Facebook, я також виявив, що оптимізація на кліки та оптимізація для переглядів лендінгу – не одне й те саме. У першому випадку Facebook націлюється на людей, що натискають на зображення або натискають, щоб розгорнути рекламу. Але якщо ви хочете, щоб люди переходили на ваш сайт, потрібно оптимізувати рекламу під перегляди лендінгу.

Вчитися за свої гроші — найшвидший, але й найболючіший спосіб

Повірте, ніщо не мучить сильніше, ніж усвідомлення того, що ти щойно викинув 100 доларів на рекламну кампанію, бо помилився з таргетуванням або відправляв людей не на той лендінг. Такі експерименти в Facebook Ads – це дуже принизливий досвід. Насправді, я з великим побоюванням ставлюся до людей, які називають себе консультантами з реклами або продають цифрові курси по Facebook. Самі вони ніколи не витрачали власних грошей на експерименти в Facebook.

Постійно запускайте експерименти в Facebook

Візьміть дві реклами зі схожими зображеннями та схожим текстом. Ви можете подумати, що незначні відмінності. Однак після запуску одна реклама притягує втричі більше кліків. CTR 4,5% замість 1,5% означає, що ви можете залучити втричі більше відвідувачів, реєстрацій та навіть продажів за ті гроші!

Цікаво те, що ніколи не знаєш, яка з реклам дасть найкращий результат. Єдиний спосіб дізнатися це – тестувати зображення, тексти, аудиторії та заголовки.

Відеореклама дає залучення, але її конверсії є сумнівними

Facebook агресивно просував відеорекламу. Багато фахівців рекомендували такий спосіб: запустити відеорекламу та створити аудиторію з людей, які переглянули більшу її частину. Потім можна запустити для цієї аудиторії кампанію ретаргетування. За ідеєю, ці люди вже знайомі з вашим брендом та продуктом. Отже, можна таргетувати їх знову і вони зацікавляться набагато більшою ймовірністю.

Я намагався запускати відеорекламу для аудиторій, незнайомих із моїм брендом. За ціну відео я отримав дуже багато переглядів та фантастичну зацікавленість. Потім я збільшив витрати, бо хотів створити аудиторію із цих глядачів.

Нагромадивши досить велику аудиторію, я почав демонструвати цим людям інші відео та рекламу, щоб вони рухалися далі по воронці. Результати засмутили: зацікавленість цих, ймовірно, «теплих» аудиторій була досить поганою. Вона була трохи краща, ніж у таргетування «холодних» аудиторій.

Facebook показує рекламу людям, які люблять дивитися відео, але це не завжди означає, що вони зацікавляться глибше.

Facebook відмінно підходить для ретаргетування та для того, щоб ваш бренд був на слуху

Експерименти в Facebook з цільовими аудиторіями, які ніколи про вас не чули, може бути досить дорогим процесом. Яким би чудовим був ваш продукт, ймовірність того, що він їм сподобається, практично нульова. Вони не знають, хто ви. Вони ніколи не читали ваших статей та не бачили вас онлайн. Щодня ці люди бачать стільки реклами та повідомлень, що ваш бренд може перетворитися для них на фоновий шум.

Саме тому якщо ви починаєте експерименти в Facebook, то починайте з таргетування людей, які вже знайомі з вашим брендом. Використовуйте піксель Facebook для фіксації людей, які відвідують ваш вебсайт, а потім ретаргетуйте їх у Facebook. Якщо у вас є великий список адрес електронної пошти, його можна завантажити у Facebook, і він зіставить ваші адреси з наявними у нього. Люди, які вас знають, з більшою ймовірністю натиснуть на рекламу.

У маркетингу існує поняття «всюдисущість» (omnipresence). Це означає створення враження, що ваш бізнес та бренд усюди. Наприклад, хтось зайшов на ваш вебсайт. Потім він заходить у Facebook та бачить рекламу, пов’язану з вашим бізнесом. Увечері він заходить на Youtube і там також є рекомендоване відео. Наступного дня він заходить на сайт новин і бачить ще одну рекламу, пов’язану з вашим брендом.

Завдяки присутності на клієнта виявляється підсвідомий вплив. Напевно, ця компанія хороша, якщо трапляється всюди! Якось у мене був клієнт, який сказав, що бачив мою рекламу на великому освітньому порталі. Він був вражений моїм маркетингом. Але клієнт не підозрював, що я запустив через Google Display Network рекламу для ретаргетування.

Підсумки

Проводячи експерименти в Facebook Ads мені вдалося отримати продажі, пов’язані з моєю рекламою. Однак вийти на достатній прибуток мені не вдалося. Я заробив на продажах приблизно 6000 доларів, тобто сумарно, мій прибуток від експериментів склав 1000 доларів. Однак отриманий досвід відкрив рекламу з іншого боку. Я почав застосовувати його в інших рекламних кампаніях.

Більше цікавих новин у нашій спільноті facebook.

[wpreactions sgc_id="5" bind_to_post="yes"]

стрічка новин