Залишити заявку

Самовикупи на маркетплейсах, чи варто накручувати? [5 пор]

Самовикупи на маркетплейсах

Самовикупи на маркетплейсах – допустимо, ви вийшли на маркетплейс, але асортимент залежався на складі, замовлень не так багато, а картки товарів далеко не на першій сторінці категорії. У таких випадках селери запускають самовикупи на маркетплейсах — самі чи за допомогою посередників скуповують на маркетплейсі власні товари, щоб збільшити їхню оборотність. Логіка тут проста – більше продажів, вище місце у пошуковій видачі.

Чому популярні самовикупи на маркетплейсах?

Продавець платить за самовикупи зі своєї кишені, але й гроші з продажу йдуть назад йому. Втрачає він лише на комісіях — за кожне оформлене замовлення потрібно заплатити маркетплейсу відсоток (а за деяких моделей роботи, наприклад, FBO, ще й за зберігання на складі та доставку товару).

Самовикупи на маркетплейсах залишаються сірою схемою просування — на українських майданчиках вони офіційно не заборонені, але й не схвалюються. Скоріше, ігноруються. Навколо самовикупів сформувався ринок компаній, які готові кілька разів викупити товари продавця на маркетплейсі та залишити відгуки — у соцмережах є десятки груп із такими пропозиціями. Чи це ефективний спосіб і, чи варто пробувати його в боротьбі за купівельний інтерес? 

Чому популярні самовикупи на маркетплейсах?

Самовикупи – чим корисні та як їх реалізувати?

Продавці, які використовують самовикупи на маркетплейсах, радять робити їх на початку роботи на маркетплейсі, допоки органічне просування ще не налагоджено. Самовикуп на разі описують як паливо, яке запустить і підтримає попит товару. Але щоб утримувати картки в топі та бути на одному рівні з конкурентами, самовикупи потрібно робити регулярно, інакше картка швидко впаде вниз. Виходить нескінченне коло – продавець купує свій товар, картка піднімається на кілька сторінок у видачі, продавець знову викуповує товар, щоб утримати позиції. За задумом, у той період, коли товар потрапив у топ видачі, його помітять справжні покупці, запустять реальний попит і поступово необхідність у фіктивних викупах зійде нанівець. Важко дізнатися, чи це так насправді, оскільки даними про ефективність самовикупів у довгостроковій перспективі ніхто не ділиться.

На самовикупи радять закладати бюджет на основі цін конкурентів та кількості товарів — сума самовикупу має приносити той самий обсяг продажів, що й у конкурентів у категорії. Подивитися ці дані можна у сервісах аналітики для маркетплейсів. До речі, деякі з них досить легко зчитують самовикуп по різкому сплеску попиту. Раптові 100 продажів, які мають лише п’ять відгуків, відразу покажуть, у чому справа. Це можна враховувати, коли ви аналізуєте конкурентів.

викупати свої товари на маркетплейс

Як викупати свої товари на маркетплейсах?

Щоб маркетплейс не вважав самовикуп підозрілою активністю, продавці та постачальники розробили схеми роботи під прикриттям. Якщо ви все ж таки хочете спробувати самовикупи, варто враховувати основні правила:

  • не робіть самовикупи за прямим посиланням;
  • не викуповуйте товари з облікового запису, на який зареєстрований магазин;
  • імітуйте поведінку покупця по максимуму — клацайте на фото, вводьте ключові запити, додавайте товар у кошик, шукайте ще й т.д.;
  • не купуйте всі товари магазину з одного облікового запису;
  • не оформлюйте повернення, а реально забирайте товари з видачі.

Якщо все робити правильно, то товар дійсно підвищує оборотність і місце у видачі. В інтернеті можна знайти кейси, коли самовикупи переміщували картки товару на першу сторінку пошуку за тиждень, за достатнього бюджету на самовикуп на товар.

Більше цікавих матеріалів у нашій спільноті facebook.

[wpreactions sgc_id="5" bind_to_post="yes"]

стрічка новин