Залишити заявку

Охоплення публікації Facebook – що це? [3 способи підвищити]

Охоплення публікації Facebook [3 способи підвищити]

Усе, що відбувається в соцмережах, так чи інакше пов’язано з аудиторією. Як Земля обертається навколо Сонця, так і SMM спеціалісти крутяться навколо підписників, намагаючись їх залучити. Кожен обирає зручний та ефективний метод.

Можна виділити 2 глобальні стратегії. Перша: вливання грошей у рекламу або, як кажуть професіонали, платне просування. Друга: ставка на унікальний, часом експериментальний контент. Все інше – симбіоз.

Але залежність від уваги до акаунту об’єднує їх усі. Метрика охоплення публікації Facebook допомагає чітко розуміти та відстежувати рівень поширення тієї чи іншої публікації в мережі та, відповідно, популярності вашого бренду або ідеї.

 

Що таке охоплення в Facebook

Охоплення – це всі користувачі, які хоча б раз побачили абсолютно будь-який контент вашої сторінки або інформацію про неї.

Можна сказати, що це приблизна кількість усіх людей, які знають про існування вашої сторінки: отримали посилання на неї в особистому повідомленні, побачили в стрічці друзів, потрапили через рекламну публікацію або просто випадково натрапили за хештегом.

Подивитися охоплення можна в розділі “Статистика”, а також в рекламному аккаунті.

Охоплення публікації Facebook img1

Звертайтеся до статистики, якщо використовуєте посилання на свій Фейсбук у різних джерелах або якщо не публікуєте багато матеріалу, а користуєтеся сторінкою для зв’язку та спілкування.

Якщо ж основні матеріали ви публікуєте в стрічці, що найчастіше є пріоритетним для Фейсбуку, основною для вас має стати метрика “Охоплення публікації”.

Що таке охоплення публікації Facebook

Охоплення публікації – це всі користувачі, які хоча б раз подивилися один із ваших постів.

Фейсбук називає цю метрику приблизною. Зазначене число – середнє значення, оскільки соцмережа не займається стандартним підрахунком кожного користувача, який переглянув, а формує дані моделюванням і аналізом за певний проміжок часу.
Подивитися метрику можна різними способами.

Під кожною публікацією є показник “Охоплення”. Клікнувши на нього, можна вивчити докладні цифри за матеріалом. Також усі основні показники відображені на головній сторінці. Проскрольте трохи та зверніть увагу на лівий стовпчик у стрічці, до блоку “Інформація”. Усі важливі показники відображаються у вкладці “Статистика” в лівому меню розділу “Управління сторінкою”. Щоб детально вивчити метрику, перейдіть у пункт “Охоплення” або клікніть на “Охоплення публікації”. На графіку є поділ на органічне і платне охоплення. Про них поговоримо далі.

Органічне охоплення публікації у Фейсбуці.

Органічне охоплення – це кількість користувачів, які переглянули нерекламну публікацію. Органіка ділиться на вірусну та невірусну.

Це показник природного інтересу до вашого контенту з боку користувачів Фейсбуку. Працювати з цією метрикою найскладніше, оскільки просування контенту залежить від ранжування і відповідності публікацій вимогам алгоритмів.

Вірусне і невірусне охоплення публікацій сторінки
Вірусне (воно ж віральне) охоплення – це всі користувачі, які побачили ваші публікації, після того, як їхні друзі виконали одну з дій:

  • поставили “Подобається” вашій сторінці,
  • підписалися на неї;
  • взаємодіяли з публікацією;
  • поділилися фото вашої сторінки;
  • відзначили на ній відвідування.

Це інтерес користувачів, які безпосередньо не мають відношення до вас, але за допомогою спільних знайомих або друзів звернули увагу на матеріали вашої сторінки.

Наприклад, на старті, коли ваша сторінка зовсім “молода” і ви просите своїх Фейсбукових друзів ставити лайки, коментувати й ділитися вашими матеріалами, саме їхні знайомі потрапляють у вірусне охоплення, якщо бачать ваші пости у своїй стрічці.

Невірусне охоплення – це всі користувачі, які побачили ваші публікації або інший контент сторінки без урахування дій їхніх знайомих і друзів.

На відміну від френдів, домовитися з алгоритмами стрічки значно складніше. Необхідно не лише враховувати всі нововведення, а й тонко відчувати аудиторію: потреби та бажання користувачів.

Щоб подивитися співвідношення вірусного до невірусного охоплення, необхідно в статистиці сторінки перейти у вкладку “Публікації”.

На графіку поруч із пунктом “Охоплення” у випадаючому списку виберіть “Охоплення: Шанувальники / Не шанувальники”. У цьому графіку враховуються відвідувачі з реклами.

Охоплення публікації Facebook img2

Як збільшити органічне охоплення і чому це важливо

Підняти показники органічного охоплення важливо, тому що:

  • Це відносно безкоштовно. Виключаючи витрати на сам контент.
  • Робота з органікою дає змогу краще зрозуміти клієнтів і споживачів вашого контенту, на мою думку. І стати до них ближче.
  • Це цікаво. Дайте волю фантазії та творчому підходу.

На що звертати увагу під час опрацювання органічного охоплення?

Рекомендації майданчика

Спочатку необхідно виконати всі 13 рекомендацій самого майданчика: від повного заповнення профілю сторінки до запрошення друзів. Багато хто забуває про це, але для Фейсбуку це важливо.

Особливості цільової аудиторії

Дуже уважно поставтеся до аналізу своєї цільової аудиторії, щоб створювати цікавий контент, що залучає:

  • які теми цікаві зараз, а які є “вічнозеленими”;
  • які матеріали та формат більше приваблюють: текст, фото, відео;
  • з яких пристроїв частіше заходять у Фейсбук – важливо для оптимізації взаємодії;
  • який час публікацій є оптимальним і найзручнішим – користуйтеся планувальником у Facebook Business Suite, щоб не залежати від обставин і чітко дотримуватися графіка.

Коли перед вами буде чіткий портрет вашої аудиторії, спробуйте використовувати “органічний таргетинг” і трохи конкретизувати ваше просування. Для цього в налаштуваннях сторінки в пункті “Загальні” дозвольте зміни в розділі “Аудиторія Стрічки новин і статус публікацій”.

Далі при створенні публікацій ви зможете змінити статус із “Загальнодоступна” на “Обмежена” і звузити поширення, вказавши вік і ГЕО вашої ЦА.

Обов’язково залучайте підписників до участі в житті вашої сторінки, заохочуючи та мотивуючи їх на створення користувацького контенту. Не обділяйте увагою коментарі – вступайте в діалог.

Обмеження переходів на інші майданчики

Є думка, що платформа дуже не любить, коли ви намагаєтеся відвести користувачів. Вона підтверджується дослідженням SocialInsider, результати якого показують, що пости з посиланнями отримують майже у 2 рази менше охоплення.

Спробуйте скоротити кількість зовнішніх переходів. Або застосовуйте популярний лайфхак: давайте посилання в першому коментарі до публікації.

Обов’язково зафіксуйте показники до і після для аналізу.

Завжди звертайте увагу на те, що зараз у пріоритеті у Фейсбуку. З’явилися Історії? Обов’язково використовуємо їх. Оновлюють інструменти для відео або прямих ефірів – обов’язково юзаємо.

Фейсбук цінує регулярність і сталість. Тому не пропадайте надовго з мережі. Але й не завалюйте аудиторію сотнями постів на день. За даними дослідження Hootsuite “How Often to Post to Social Media in 2022”, у Фейсбуці потрібно публікувати не більш ніж 2 пости на день: більша кількість знижує залученість, а менша – сильно впливає на природне зростання підписників.

Платне охоплення рекламних постів

Платне охоплення – це всі користувачі, які побачили рекламний контент сторінки. Щоб порівняти поточні показники із середніми, клікніть праворуч на “Платні”.

Принцип досить простий: гроші заплатив, аудиторія спостерігає ваше творіння. І всі ті, хто взаємодіяв або навіть просто побачив рекламну публікацію, потрапляють у цей розділ статистики.

Розгляньмо можливі причини, через які могло статися падіння охоплення ваших рекламних постів.

Охоплення публікації Facebook img3

Відпрацьована цільова аудиторія

Якщо ви день і ніч крутите свої пости на один і той самий сегмент, будьте готові до того, що в якийсь момент Фейсбук знизить охоплення, вважаючи цю ЦА відпрацьованою. Ви відразу це помітите за зміною частоти показу і зниженням клікабельності оголошення.

Хорошим варіантом рішення стане показ реклами на аудиторію з іншими ключовими характеристиками.

Тут можна піти двома шляхами:

  • Довіритися Фейсбуку і його автоматичній системі підбору.
  • Підібрати новий сегмент самостійно. 

Санкції від Фейсбуку.

І таке може трапиться. Не виконали одну з умов розміщення, і модератор накладає штраф, що виливається в зниження охоплення.

Не чекайте на повідомлення системи, адже в умовах сучасної нестабільності воно може і не дійти. Краще самостійно зайти та все ретельно перевірити.

Зміни алгоритмів

Будь-які оновлення у Facebook Ads Manager або алгоритмах роботи рекламної системи можуть призвести до того, що ваші публікації стануть жертвами нового принципу розміщення.

Щоб запобігти таким непорозумінням, постійно слідкуйте за оновленнями та вимогами, що висуваються до реклами.

Фейсбук намагається завчасно попереджати про зміни та рекомендувати, як до них підготуватися.

Неправильна ставка

І як наслідок – аукціон, що проходить повз. Фейсбук постарається вас захистити від цієї помилки та виведе повідомлення, якщо ви виставите занадто маленьку ставку.

Раджу на старті трохи завищити ставку і регулювати її надалі виходячи з ситуації на аукціоні.

Погане рекламне оголошення

Наприклад, неякісне повідомлення: прогадали з креативом або текстовим посилом, ваша пропозиція нецікава або неактуальна. Щоб уникнути таких ситуацій, не забувайте про старий добрий А-Б тест.

Помилка могла закрастися і на етапі підбору аудиторії. Спеціально для запобігання цьому у Facebook Ads Manager є колонка “Визначення аудиторії”. Під час налаштування реклами кольором показується оцінка вибору розміру аудиторії для просування.

Уважно стежте, щоб аукціони за публікаціями не перетиналися. Це загрожує зниженням охоплень, тому що Фейсбук обирає для участі одне оголошення з найвищою сумарною цінністю, а решта рекламних постів виключаються з аукціону, щоб не конкурувати один з одним.

Щоб цього уникнути, перевіряйте можливі перетини в Ads Manager.

Обов’язково уважно стежте за повідомленнями, оскільки Фейсбук тепер надсилає повідомлення та рекомендації для ваших оголошень.

Висновки

Щоб називати себе досвідченим SMM спеціалістом, ви зобов’язані відстежувати всі основні метрики, які впливають на результати роботи. Щоб бути професіоналом, ви повинні не тільки збирати ці цифри, а й аналізувати. Сміливо називати себе експертом може кожен, хто в силах змінити ситуацію на краще, ґрунтуючись на показниках.

Будьте напоготові, але ніколи не ставте сухі цифри вище інтересів користувачів.

Більше цікавих матеріалів у нашій спільноті facebook.

[wpreactions sgc_id="5" bind_to_post="yes"]

стрічка новин