Залишити заявку

Що таке QR-код і навіщо він бізнесу? [7 фактів]

Що таке QR-код і навіщо він бізнесу?

Що таке QR-код? QR-кодами вже мало кого можна здивувати – вони є на квитанціях, чеках, різних платіжних документах. Але сфера їх застосування для бізнесу набагато ширша. QR-код може стати візиткою, посиланням на сайт компанії або на конкретний товар, навіть посиланням на MP3 трек. Розбираємося, що таке qr-код і як його можна використовувати в компанії.

Що таке QR-код

QR-кодом називають піксельний штрих-код у формі квадрата. Якщо перекласти назву з англійської, QR код – швидкий відгук. Від простого штрих-коду він відрізняється тим, що він двомірний – зчитувати його можна як горизонтально, так і вертикально.

Він справді швидкий – одразу після сканування такого коду за допомогою телефона, планшета чи іншого пристрою з камерою користувач отримує те, що в ньому зашифровано:

  • потрапляє на сайт компанії та інформацію про неї;
  • опиняється на сторінці продукту або в каталозі;
  • бачить сторінку для скачування пропонованого застосунку;
  • отримує платіжні реквізити для швидкої оплати;
  • відкриваються дані для верифікації або для доступу до певної інформації (різні логіни та паролі).

Інакше кажучи, будь-яка дія, що буде зашифрована в QR коді, вважатиметься пристроєм при наведенні камери та буде виконана.

Що таке QR-код

Які QR-коди бувають

Статичними. Інформація закладається в момент створення QR коду і залишається такою завжди, її не можна змінити. Наприклад, таким може бути QR-код співробітника, реєстрації на захід або реквізитів компанії.

Динамічними. Закладену в QR-код інформацію можна змінювати. У QR код вшивається коротка url-адреса, яка перенаправляє людей на цільову сторінку. Цю адресу можна змінювати. Такі QR коди використовують для збору статистики, написання відгуків, різних маркетингових кампаній і багато чого іншого.

Усе це чудово, тільки навіщо бізнесу використовувати QR код? Обмежень на сферу їхнього застосування немає, їх можна застосувати в будь-якій галузі, яку вважатиме потрібною організація.

Часто QR-коди використовують для вирішення цих завдань:

  • Маркетинг. За допомогою QR коду забезпечують швидкі переходи на сайти, промо-сторінки, візитні картки, сторінки з додатковою інформацією або презентацією товару.
  • Приймання платежів. Може працювати, як альтернатива звичайній касі або еквайрингу для швидкої оплати клієнтом покупки.
  • Контроль. Часто застосовується для перевірки якості продукції на виробництві та перевіряючими органами.
  • Доступ. За допомогою QR коду співробітник може отримати доступ до службових приміщень або до робочих файлів. Також це може бути доступ до навчальних матеріалів учням курсу.
  • Швидкий доступ. Можна налаштувати доступ до додатків або інтерактивних програм за зчитуванням QR-коду. Наприклад, у магазині клієнт зчитує код і потрапляє на сторінку, де він може облаштувати віртуальну кімнату та обрати серед них товари для купівлі.

Це тільки частина можливостей, які може випробувати на собі компанія за допомогою QR коду. Просто замисліться, чи є у вашій компанії сторінка або продукт, до якого можна налаштувати миттєвий і безпомилковий доступ.

Залишилося тільки вибрати генератор QR-коду і почати ним користуватися.

Звісно, qr-коди розширюють можливості бізнесу і допомагають приводити клієнтів у потрібні вам місця або передавати їм правильну інформацію. Але повноцінний маркетинг за допомогою qr-кодів не вийде замінити. Саме тому так важливо працювати з грамотним фахівцем, який знає, як просувати ваш бізнес.

Які складнощі можуть виникнути та як їх уникнути

У магазинах мобільних додатків і в інтернеті загалом є десятки додатків, які можна використовувати для створення QR коду. Користуватися ними не складно, але є кілька нюансів, які важливо врахувати до того, як задіяти та розтиражувати QR код серед аудиторії.

Платний=безкоштовний генератор

Під час реєстрації або роботи з генератором створюється відчуття, що він повністю безкоштовний. Але потім, коли qr-код уже створений і розісланий по всій аудиторії, генератор починає вимагати фіксовану плату за кожну 1000 зчитувань коду.

Якщо у ваш бюджет не вписані подібні витрати (а є багато дійсно безкоштовних сервісів), уважно вивчіть сервіс ще до того, як почати ним користуватися.

Тим паче, що контролювати кількість зчитувань складно, оскільки неможливо точно спрогнозувати, скільки разів люди перейдуть за вашим qr кодом.

Можна не шукати генератор самому і не робити коди, особливо, якщо роботи планується багато. Довірте цю справу фахівцеві. 

QR-код перестає працювати та веде в нікуди

У невеликих безкоштовних генераторів може трапитися так, що згенерований з його допомогою код перестане працювати. У цьому разі люди, які його скануватимуть, не зможуть потрапити на потрібну сторінку, вона просто не відкриється.

Наприклад, якщо компанія в рамках знайомства роздасть візитки з qr кодом усім потенційним партнерам, а потім він перестане працювати, зв’язатися з його допомогою з ними вже не зможуть.

Щоб цього уникнути, варто перевірити відгуки про генератор і уважно прочитати умови його роботи. Це допоможе мінімізувати подібні збої.

QR-кодам довіряють не всі

Не всі клієнти та партнери обізнані про користь і зручність використання qr-кодів, особливо старше покоління. Якщо більша частина ваших контактів і ЦА – люди на пенсії, то спочатку доведеться довго пояснювати, що таке qr код і чому ним зручно користуватися. Крім того, у людей у віці може не виявитися пристрою, який підтримує функцію зчитування кодів. А без техніки подібне нововведення точно не приведе нових клієнтів.

Але навіть такі заходи не можуть дати гарантії, що люди почнуть активно користуватися кодом. Тому під час роботи з віковою аудиторією варто спочатку проаналізувати можливість впровадження qr-кодів, а потім їх впроваджувати.

Єдиний спосіб оплати

QR-код не може бути єдиним способом оплати в будь-якій, навіть найбільш просунутій компанії з молодою цільовою аудиторією.

У покупців може, наприклад:

  • не виявитися додатка для сканування;
  • інтернету, без якого не можна оплатити покупку;
  • загубитися код від мобільного додатка для оплати.

Тому навіть для найбільш підготовлених користувачів необхідно продумати та впровадити кілька способів оплати. Залишати qr код єдиним все одно що спеціально створити високий ризик втрати клієнта.

Більше цікавих матеріалів у нашій спільноті facebook.

[wpreactions sgc_id="5" bind_to_post="yes"]

стрічка новин