Залишити заявку

Сторінка із 404 помилкою (404 Not Found) – Як позбутися?

Сторінка із 404 помилкою (404 Not Found) - Як позбутися?

Іноді, переходячи з однієї сторінки на іншу, клікаючи за посиланнями, ви опиняєтеся на сторінці, яка більше нікуди не веде. У цьому разі вам видається повідомлення про 404 помилку, яке сповіщає про те, що цієї сторінки не існує. Чи неправда, подібні сторінки дратують? Якщо ви є власником сайту, то ви маєте обов’язково подбати про те, щоб користувач, який вирішив відвідати ваш ресурс, не знаходив таких сторінок. Грамотна організація видачі статусу 404 помилки під час розробки сайту дасть змогу користувачеві, який відвідав ваш сайт, все-таки знайти потрібну інформацію.

Що ж таке 404 помилка? Вона являє собою статусний код протоколу передачі гіпертексту, який необхідний для того, щоб передавати HTML-сторінки від вебсервера до браузера клієнта. Перш ніж відвідати сторінку того чи іншого сайту, ваш комп’ютер надсилає серверу запит щодо працездатності сторінки, зі свого боку сервер надсилає HTTP-заголовок вашому браузеру, який містить інформацію про статус. Якщо сторінка працює нормально, сервер віддає статусний код “200 OK”. Ви цей код не бачите, оскільки за вашим запитом відкривається необхідна сторінка. У тому разі, якщо сервер не знаходить сторінку, яка вам потрібна, він віддає браузеру повідомлення “404 Not Found”, і це повідомлення ви вже бачите.

Сторінка із 404 помилкою img1

Кожна цифра в числі 404 щось означає. Перша четвірка означає, що клієнт, можливо, просто помилився під час написання url сторінки або запит сторінки був не надто тривалим за часом, як це необхідно. Нуль свідчить про те, що під час написання url була здійснена синтаксична помилка. Нарешті, останньою цифрою може бути будь-яка, вона якраз і вказує на тип помилки. Наприклад, ви отримуєте код 401. Це свідчить про те, що ви не авторизовані, щоб переглядати цю сторінку; “4” повідомляє, що ця сторінка не розміщується на жодному із серверів.

Є і ще одне пояснення числа 404. Існує міф про те, що саме в кімнаті 404 розташовувався перший вебсервер. Тут є невеликий елемент містики, оскільки в будівлі, де розташовувався перший вебсервер, а це будівля CERN (European Organization for Nuclear Research) ніколи не було 404 кімнати. Ось така ось легенда, в яку ви можете вірити або не вірити.

Позбавлення від статусу 404 помилки

Для початку вам потрібно виявити, які зі сторінок віддають серверу цю помилку. Зробити це можна, переглянувши лог-файли, де міститься вся технічна інформація про те, коли, якими сторінками, які статусні коди віддавалися серверу. Причина 404 помилки часто криється в тому, що сторінки неправильно перелінковані одна з одною. Подивившись вміст лог-файлів, ви з’ясуєте, на яких сторінках у вас помилки. Якщо у вас немає доступу до них, то слід звернутися на хостинг вебсайту за інформацією з лог-файлів.

У результаті чого з’являється повідомлення про 404 помилки?
Повідомлення “404 Not Found” з’являється на вашому екрані з кількох причин:

  1. сторінка просто-напросто була переміщена (url сторінки змінився);
  2.  можуть бути незначні помилки в написанні url сторінки;
  3. сторінку було видалено.

Якщо ви просто видалили або змінили url посилання, то сторінки, які посилалися до цього моменту на наявну сторінку, починають посилатися на неіснуючу сторінку. Звісно, у цьому разі варто насамперед замислитися про коректність посилань на власному сайті. Зовнішні (вхідні) посилання вам уже ніяк не виправити, тому намагайтеся не дуже часто видаляти й змінювати url сторінок. Якщо вам особливо дорогі якісь посилання, то ви маєте зв’язатися з власниками сайтів, пояснити їм причину і попросити виправити HTML код посилання. Крім того, ви повинні час від часу перевіряти правильність ваших вихідних і вхідних посилань.

також читайте

Сторінка із 404 помилкою img2

Грамотна організація сторінки з 404 помилкою

Зробіть сторінку, яка видає статус 404 помилки, вашою перевагою. Існує 5 основних правил, щоб створити сторінку, що видається сервером замість повідомлення “404 Not Found”:

  • дизайн сторінки має відповідати загальній концепції дизайну сайту;
  • на сторінці мають бути присутні вибачення про те, що сторінка не працює;
  • розмістіть на сторінці ті посилання, які можуть бути корисні користувачеві, що потрапив на цю сторінку;
  • якщо можливості вашого сервера дозволяють, то можна налаштувати механізм автоматичної перевірки правильності написання url. Якщо url написаний некоректно, то він виправляє url і відправляє користувача на відповідну сторінку, попередньо повідомивши про зміни;
  • нарешті, на вашому сайті обов’язково має бути рядок пошуку.

Що ж роблять користувачі, коли заходять на неіснуючу сторінку?

За статистикою більшість користувачів розлючуються, коли їм видається повідомлення про те, що сторінка не знайдена. Майже стільки ж людей не звертають на це увагу, повертаючись на сторінку, на якій вони були до цього.
Набагато менше тих, хто йде на головну сторінку сайту; ще менше тих, хто пише про помилку вебмайстру, відповідальному за розробку сайту.

Прийоми боротьби зі статусом 404 помилки

Якщо ви знаєте, що сторінку, яку ви будете переміщати на інший url, будуть шукати користувачі, то не полінуйтеся зробити редирект на нову сторінку. Бажано редирект робити з оповіщенням про те, що користувач буде переміщений на нову сторінку після закінчення декількох секунд. Найпростіший спосіб організувати редирект зі сторінки зі статусом 404 помилки, це написати такий фрагмент HTML-коду:

< meta http-equiv=”Refresh” content=”5;URL=not404.htm”>

Сторінку буде перезавантажено, однак після перезавантаження браузера буде віддано сторінку з абсолютно іншим url.

Це потрібно робити в тому разі, якщо у вас просто змінився url сторінки. Якщо ви хочете, щоб замість неіснуючих сторінок браузера віддавалася сторінка зі сповіщенням про те, що такої сторінки немає на сервері, то можна виконати такі дії:

  • попередньо створюєте сторінку;
  • створюєте папку в корені, типу error (назва тут неважлива, головне не забудьте прописати аналогічну назву папки в htaccess);
  • розміщуємо в цій папці створену сторінку, назвавши її, наприклад, 404.htm;
  • прописуємо команду ErrorDocument 404 /error/404.htm у htaccess.

Ці кроки дадуть змогу не допустити появи повідомлень Not Found на вашому сайті.

Більше цікавих матеріалів у нашій спільноті facebook.

[wpreactions sgc_id="5" bind_to_post="yes"]

стрічка новин