Залишити заявку

Допуск Трампа у Facebook – які шанси? [3 інсайти]

Допуск Трампа у Facebook - які шанси? [3 інсайти]

Допуск Трампа у Facebook – Meta розраховувала до 7 січня ухвалити рішення про те, чи зможе експрезидент США повернутися до Facebook та Instagram, однак зараз, за словами джерел FT, очікується, що це рішення оголосять наприкінці місяця

Коли допуск Трампа у Facebook буде відновлено?

Компанія Meta до кінця січня ухвалить рішення про можливість відновлення доступу експрезидента США Дональда Трампа до соцмереж Facebook і Instagram (обидві належать Meta). Про це повідомляє із посиланням на власні джерела британське видання Financial Times (FT).

За його даними, компанія створила робочу групу для розв’язання цього питання. До неї входять співробітники з відділів публічної політики та комунікацій, а також політики щодо контенту, безпеки та цілісності компанії. «За словами інсайдерів, питання коли допуск Трампа у Facebook відновлять – стане головним випробуванням для президента компанії з глобальних питань, колишнього заступника прем’єр-міністра Великобританії Ніка Клегга. Він контролюватиме розгляд рішення», – повідомляє FT.

Допуск Трампа у Facebook, img1

Що з цього приводу думає Цукерберг?

Водночас зазначає видання, глава Meta Марк Цукерберг, який ухвалив фінальне рішення – допуск Трампа у Facebook не буде поновлено, що може вплинути на рішення групи.

Клегг відмовився від коментарів для FT, проте газета зазначає, що у жовтні, виступаючи на конференції, організованій експертним інститутом Council for Foreign Relations, він заявляв, що будь-яка приватна компанія «має підходити з великою обережністю до спроб змусити мовчати голоси тих, хто висловлюється про політику».

FT вказує, що рішення про те, що якщо допуск Трампа у Facebook відновлять це матиме наслідки для бізнесу Meta і потенційно може відштовхнути рекламодавців, якщо контент Трампа буде розцінений як небезпечний. Однак, робить висновок FT, повернення Трампа може принести компанії Цукерберга більше прибутку у разі, якщо експрезидент ухвалить рішення балотуватися на президентських виборах у 2024 році та розмістить на платформі рекламу.

Як все починалось

Акаунти Трампа в кількох соцмережах були заблоковані після заворушень у будівлі Капітолія в січні 2021 року, коли Трамп ще обіймав посаду президента. Як пояснював засновник Facebook Цукерберг, Трамп міг використати свої повноваження для того, щоб завадити обраному главі держави Джозефу Байдену, і «існували великі ризики у разі використання» сервісів компанії. У Twitter (заблокований у Росії) ввели довічне блокування профілю Трампа за «порушення політики соцмережі про протидію героїзації насильства». Також акаунт Трампа блокували Snapchat та стрімінгова платформа Twitch.

Допуск Трампа у Facebook, img2

Трамп назвав блокування «повною ганьбою» для США і заявив, що втратив свободу слова, бо «ліворадикальні дурні бояться правди». Він створив свою соцмережу Truth Social і заявив, що ця платформа «не дискримінуватиме [користувачів] на ґрунті політичної ідеології».

Новий власник Twitter Ілон Маск наприкінці листопада 2022 року заявив про те, що допуск Трампа у Facebook відновлено. Це було зроблено після голосування в соцмережі, при якому 52% із понад 15 млн користувачів висловилися «за». Майже відразу після цього профіль Трампа знову став активним, а кількість передплатників менш ніж за годину зросла з трохи понад 500 тис. до понад 1 млн.

Трамп 15 листопада заявив, що братиме участь у виборах глави держави у 2024 році, «щоб знову зробити Америку великою». Його представники подали до Федеральної виборчої комісії документи для участі у виборах.

Комітет палати представників США, який розслідує напад на Капітолій 6 січня 2021 року, рекомендував конгресу розглянути питання про заборону для Трампа брати участь у виборах і будь-коли знову обіймати державні посади. У складеному комітетом звіті йдеться про те, що Дональд Трамп та інші учасники подій «аморально намагалися порушити закон 1887 року про підрахунок голосів на виборах, щоб скасувати президентські вибори 2020 року».

Бізнесмен Дональд Трамп обіймав посаду президента США з 20 січня 2017 року по 20 січня 2021 року, він став 45-м президентом Сполучених Штатів. 2020 року, балотувавшись від республіканців, він програв вибори колишньому віцепрезиденту США, демократу Джозефу Байдену.

Більше цікавих матеріалів у нашій спільноті facebook.

[wpreactions sgc_id="5" bind_to_post="yes"]

стрічка новин